Când Gigi Becali se dădea de ceasul morții pentru a găsi un atacant care să-i marcheze 20 de goluri pe sezon, tânărul Vlad Rusu se remarca la echipa a doua. Prin atitudinea de pe teren, prin evoluții și mai ales prin regularitatea cu care marca.
Era să ajungă atlet Povestea atacantului de 18 ani începe undeva prin 1997, atunci când își bătea la cap mama, pe Magda Rusu, să-l ducă la fotbal. „Eu voiam să-l duc la atletism, că era un sport perfect pentru dezvoltarea sa, dar el nici nu a vrut să audă”, spune femeia, fostă sportivă și profesoară de gimnastică ritmică.
Vârful liniștit De aici, firul povestirii este continuat de către Mustafa Ilhan, cel care de la 7 la 15 ani i-a fost lui Vlad antrenor și mentor la echipa Palatului Copiilor Constanța. „Mi-a căzut cu tronc de la început. Avea tupeu, dar în sensul bun. Era foarte respectuos. L-am pus din prima atacant, avea fizic și tehnică”, rememorează profesorul. „Îl mai urecheați?”, vine întrebarea reporterului, cunoscut fiind stilul de a antrena cu biciul lângă fluier. „Domne’, pe ceilalți îi mai atingeam, dar pe el niciodată. Nu aveai cum! Nici măcar Ianis Guda, care e mai rău cu ei, nu a putut să-i reproșeze ceva”, vine răspunsul.
Steaua în sânge Ca un destin fericit, a ajuns la Steaua. Cum, ne povestește tot antrenorul Ilhan. „Când avea 15 ani, l-au luat la lot, la Mogoșoaia. Mircea Sandu personal mi-a promis că se va întoarce tot la noi. Gogoși! L-a luat Steaua în secunda doi”, rememorează acesta. Leo Strizu îl ochise de mult și l-a acontat instant. Noua perlă din Ghencea a costat doar 6.000 de dolari, de 50 de ori mai puțin decât a primit Arthuro pentru jumătate de sezon la Steaua. „Eu am fost bucuros pentru el, mai ales că avea sânge roș-albastru. Ar fi refuzat orice echipă pentru Steaua”, dezvăluie profesorul Mustafa. Viitorul? „Va ajunge mare, chiar dacă a debutat într-un context nepotrivit, în deplasare, la un meci cu miză”.
Plângea când era schimbat
Mustafa Ilhan a rememorat și un moment inedit din viața fotbalistului. „În ’99 eram în tabără, la munte. Am făcut un amical cu unii de prin Galați, cu el, bineînțeles, titular. În prima repriză m-a disperat cu ratările. Din toate pozițiile. La pauză l-am schimbat, eram nervos. El ce-a făcut? A plâns toată repriza a doua, cu sughițuri”, a spus, ușor amuzat, tehnicianul.
Era invidiat de părinții colegilor
Vlad Rusu se impusese la juniori încă de la primele apariții. Dădea goluri și era un prieten săritor în afara terenului. „Era vedeta echipei. Poate de aceea insistam și eu mai mult cu el, îi dădeam încredere. Avea parte de mai multă atenție. Colegii îl respectau foarte mult, dar părinții, crezând că e vorba de altceva la mijloc, erau invidioși. Chiar îmi reproșau asta, dar ei nu văzuseră ce văzusem eu la el”, a descris Mustafa Ilhan situația fotbalistului.
"Vlad are personalitate, spune ce gândește. La calitățile lui, eu sunt sigur că va ajunge un mare atacant pentru fotbalul românesc"
"Nu cred că a debutat într-un context potrivit. Chiar dacă a avut o evoluție bună, deși colegii nu prea l-au jucat, el trebuia să joace primul meci acasă, cu o echipă mai slab cotată" Mustafa Ilham, antrenorul lui Rusu de la juniori
6 mii de dolari a plătit Steaua pentru Vlad Rusu pentru a-l transfera de la Palatul Copiilor Constanța
Valeriu Argăseală a declarat aseară la gsptvcă ratarea calificării în grupele Europa League ar lăsa o gaură imensă în bugetul Stelei pentru sezonul viitor. „Dacă nu reușim să ne calificăm în cupele europene vom avea pierderi de aproximativ 7 milioane. 3,2 ar fi banii oferiți de UEFA, în timp ce restul sumei ar veni din bilete, marketing și celelalte”, a spus președintele stelist.
“Sufăr când Steaua n-are rezultate!” Nicolae Dică n-a uitat perioada petrecută la Steaua, chiar dacă a plecat din Ghencea la dorința lui Gigi Becali. “Steaua a rămas în inima mea și sufăr când văd că nu au rezultate. Am avut colegi extraordinari, care m-au primit bine, iar Mirel Rădoi a fost un adevărat lider care dădea tonul în vestiar”, a declarat “Dicanio” la gsptv.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER